5 tips voor energiebesparing

Gemaplus

De CO² uitstoot is mede de oorzaak van klimaatopwarming en daarom is het mede onze verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO² tot een minimum te beperken. Onderdeel hiervan is het zo energiezuinig mogelijk maken van woningen. Er zijn diverse mogelijkheden waarmee u aan energiebesparing kunt doen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor uw portemonnee. U kunt hier meestal direct mee besparen op uw energierekening. Daarom 5 tips om energiebesparing te bewerkstelligen.

1. Vervang alle lampen voor LED verlichting

Gebruikt u voor uw lampen nog gloeilampen of halogeenlampen? Ook al werken ze nog, het is heel verstandig om ze te vervangen voor LED verlichting. LED verlichting is in aanschaf misschien wel iets duurder, maar dat maakt u ruimschoots goed door de enorme besparing aan energie. Een LED lamp is tot wel 85% zuiniger dan een gloeilamp en gaat tot wel 9 maal langer mee. Heeft u mooie inbouwspots voor de badkamer met halogeenverlichting? Vervang ze ook voor LED inbouwspots voor de badkamer. Het voordeel van LED inbouwspots is dat u niet snel meer een lampje hoeft te verwisselen en dat de energie zeer efficiënt wordt verbruikt.

2. Sluipverbruik voorkomen

Sluipverbruik is het verbruik van elektriciteit terwijl het apparaat niet aanstaat of op de stand-by staat. U maakt geen gebruik van het apparaat en toch verbruikt het energie, dit is pas echt energieverspilling. Het gaat vaak ook onbewust, zoals de televisie op stand-by laten staan of de oplader in het stopcontact laten zitten zonder smartphone eraan. Sluipverbruik kunt u voorkomen door apparaten echt uit te schakelen, de stekker uit het stopcontact te trekken of een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken. Hiermee schakelt u de stroom van meerdere apparaten in één keer uit.

3. Minder water verbruiken

Het verbruiken van minder water vergt vooral een gedragsverandering. Laat bijvoorbeeld het water niet stromen tijdens het tandenpoetsen of bij het inzepen onder de douche. Douche ook niet langer dan nodig en maak geen gebruik van een bad. U kunt ook de warmwatertemperatuur in uw ketel of boiler wat lager zetten, zodat u minder energie verbruikt bij het opwarmen.

4. Koop energiezuinige apparatuur

Gaat er een koelkast, vriezer of wasmachine stuk? Let bij aankoop van een nieuw apparaat altijd op de energielabel. A+ is zuinig, maar veel beter gaat u voor apparatuur met een A+++ energielabel. Deze apparaten zijn in de regel wat duurder in aanschaf, maar verdient u zeker terug met een flinke energiebesparing.

5. Spleten en kieren in huis dichten

Heeft u nog oude kozijnen in huis? Dan kunnen er in de loop der jaren kieren en spleten ontstaan waar tocht doorheen komt. Dit is niet alleen heel oncomfortabel, u verliest hierdoor ook erg veel warmte. Vaak gaat de thermostaat dan wat hoger, maar dit helpt maar weinig. Dit heeft tot gevolg dat u meer energie afneemt, maar dat u het in huis niet warmer krijgt. Dicht daarom alle spleten en kieren in huis en breng ook de nodige tocht strips aan bij deuren en ramen.