Gemaplus
Image default
Home and Garden

Keukenblok met stoel. De trend in 2022.

Keukenblok met stoel. De trend in 2022.

Denkt u erover een keukenblok te installeren? Het is een praktische en visueel indrukwekkende functie die de broodnodige werkruimte en opslag kan toevoegen. Een goed ontworpen keukenblok met keukeneiland en stoelen kan zelfs de waarde van de woning verhogen – maar moet elk keukeneiland een zitplaats hebben?

Keukeneilanden kunnen verschillende doelen dienen, die de vijf hoofdfuncties van de ruimte bestrijken. Dat zijn bewaren, voorbereiden, koken, eten en afwassen. Het eiland kan echter moeilijk alle vijf tegelijk vervullen. je kunt zich het beste concentreren op een paar hoofdfuncties.  Zo kan een keukeneiland bijvoorbeeld een extra werkblad bieden, met als bijkomend voordeel meer opbergruimte onder het aanrecht. Een andere mogelijkheid is een eiland met een kookplaat om te koken of een ingebouwde spoelbak om af te wassen. In deze gevallen is het niet altijd praktisch om een zitplaats op het kookeiland te hebben.

Als het hoofddoel van uw eiland niet eten is, is er misschien niet genoeg ruimte om eten te serveren en te gaan zitten. Dit betekent echter niet dat je geen zitplaatsen kunt inbouwen in keukeneilanden voor snelle informele maaltijden. Het hangt gewoon af van de beschikbare ruimte en j eetgewoonten.

  • Gaan mensen aan een keukenblok zitten om te eten?

Als er geen zitplaatsen zijn en niet genoeg vrije ruimte op het werkblad, is zitten en eten geen optie. De bedoeling van kookeilanden met zitplaatsen is echter juist dat mensen er gaan zitten eten, waarbij een deel van het aanrecht als tafel wordt gebruikt. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is om van één kant een ontbijtbar te maken (hoewel mensen er op elk moment van de dag kunnen zitten) en een stoel te plaatsen. Sommige huizen hebben een aparte eetkamer, maar mensen hebben niet altijd tijd voor een formele maaltijd. Zo druk en snel als het moderne leven kan zijn, is het zeer gunstig om een eetkeuken te hebben. Dit betekent dat er een plek is om te zitten en te eten waar het eten daadwerkelijk wordt gemaakt, wat de zaken versnelt.

Sommige keukens hebben eettafels in de keuken zelf, of het nu gaat om een rechthoekige tafel met zes stoelen of een kleine cirkel of vierkant in caféstijl met slechts één stoel aan weerszijden. Als de ruimte groot genoeg is, is een grote keukentafel zinvol, maar waarom zou je in een middelgrote of compacte keukenblok ruimte verspillen met een tafel en stoelen als je ook een multifunctioneel keukeneiland kunt hebben? Zelfs een klein keukenblok met een overhangend werkblad aan één kant en krukjes om eronder te schuiven kan het dagelijks leven veel gemakkelijker maken. Een dergelijke opstelling is vooral ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, zodat de volwassenen de kinderen tijdens het koken in de gaten kunnen houden. De zithoek is ook niet alleen om te eten – de kinderen kunnen er hun huiswerk maken of kletsen terwijl de ouders koken.

Ook als er gasten komen eten, kunnen zij met een drankje aan het kookeiland zitten en je gezelschap houden terwijl je voor hen kookt. In plaats van heen en weer te lopen naar de keuken vanuit een andere kamer en belangrijke gesprekken te missen, pakken zij een stoel en de hele tijd gezellig samenzijn.

  • Is een keukenblok met kookeiland de beste optie voor mij?

Er zijn veel voordelen aan keukeneilanden, van meer aanrechtruimte en opbergruimte tot het bepalen van de esthetiek van de ruimte en de belangrijkste ontmoetingsplaats in huis. Keukeneilanden met stoelen bieden een plek om te eten, maar ook om samen te komen, gasten te ontvangen en zelfs om te werken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat keukeneilanden meestal niet zijn ontworpen om echte eetruimtes te vervangen. Ze worden vaak gebruikt als een plek voor een paar mensen om een snelle hap voor ontbijt of lunch of een casual thee te grijpen, niet ergens om een volledige maaltijd of een volledige familie diner te genieten.

Als je keuken groot genoeg is om een echte eettafel en genoeg stoelen voor iedereen in uw huishouden, dan is het waarschijnlijk het beste om dat te doen in plaats van keukeneiland zitplaatsen op te nemen. Dit geldt vooral als u weinig aanrechtruimte hebt, omdat u elke centimeter van het kookeiland nodig hebt voor voedselbereiding en opslag. Maar als je de ruimte hebt, wil je misschien toch beide hebben!

  • Is je keukenblok te klein voor een eiland met stoel?

Het belangrijkste om te onthouden is dat een kookeiland met stoel niet te veel vloeroppervlak in beslag mag nemen. Alleen omdat een keukeneiland in het midden van de kamer past, met ruimte om aan elke kant te lopen, betekent niet dat er genoeg ruimte is voor stoelen, krukken of zelfs banken eromheen.  Er moet voldoende ruimte zijn tussen parallelle eenheden, zodat iemand aan een toonbank kan werken en een andere persoon veilig achter hem kan passeren. Natuurlijk moet er ook voldoende ruimte zijn om deuren en laden aan weerszijden volledig te openen zonder elkaar te blokkeren, en om toegang te krijgen tot uittrekbare opbergruimte.

Keukens bieden veel potentiële gevaren, zoals veel scherpe en gloeiend hete voorwerpen en dure apparaten. Het laatste wat iemand wil is struikelen en zichzelf of iemand anders per ongeluk verwonden door rommel in de keuken. Evenmin wil men dure apparatuur beschadigen of breken. Daarom moet je nooit proberen te knijpen in eiland zitplaatsen als je echt geen ruimte om te sparen voor het. Als u zo graag een informele eethoek wilt, zijn er andere manieren – zoals een schiereiland als ontbijtbar, een ontbijthoek onder een raam of een eenvoudige uitklapbare tafel met stoel.

keukenblok