Gemaplus
Image default
Shopping

Hoe gaat het looiproces van een koeienhuid of schapenvacht precies?

Huiden en vachten zijn erg populair en worden gebruikt om je interieur thuis aan te kleden met een warme en landelijke look. Als je dit mooi vindt voor in huis dan kan je het beste kijken naar kwaliteit waar je lang mee kan doen. Als je naar voor kwaliteit wilt gaan dan is het looiproces het eerste waar je naar moet kijken, want dat bepaald de kwaliteit van een schapenvacht en koeienhuid vloerkleed voor 70 %.

Het looiproces

Stap 1: waar komen de koeienhuiden en schapenvachten vandaan?

Een koeienhuid en schapenvacht komen in vaak van een slachterij vandaan en zijn rest producten. Zo worden er geen beesten geslacht voor hun huid. Naar mijn idee is dat ook echt de enige plek waar je als looibedrijf je huiden en vachten vandaan moet halen!

Zodra de huiden worden gehaald, dan worden de huiden gelijk gepekeld zodat de huiden niet gaan rotten.

Stap 2: kwaliteitsinspectie en wassen

Een goede looierij gaan eerst de huiden inspecteren op de kwaliteit van het leer.

Hoe dik is de huid, hoeveel littekens zitten er in de huid en hoe is de kwaliteit van de haren. Daarna worden de huizen twee keer gewassen met een warm water en een soort zeep!

Stap 3: wringen en drogen

Doordat een huid goed wordt schoongemaakt en behandeld zijn de huiden en vachten daarna erg nat. Ze worden door een wringer gehaald ‘om het water er zo goed mogelijk uit te halen’ en vervolgens worden ze op een warme kamer gelegd om verder te drogen!

Stap 4: oprekken

Om de huiden soepel te krijgen worden de huiden opgerekt. Vaak wordt dit gedaan met een stolmachine.

Stap 5: egaliseren

Nu de finishing touch! Schuren, kammen, in model snijden en strijken voor de glans.

Dit hele proces moet zorgvuldig gedaan worden en er moet goed gecontroleerd worden tijdens het gehele proces. Dat is ook de reden waarom huiden en vachten van een hogere kwaliteit net wat meer kosten dan een nep huid of vacht. Er zit veel meer werk en liefde in waardoor je er jarenlang van kan genieten!

https://koeienhuid-schapenvacht.nl/