Gemaplus
Image default
Auto

Waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm?

Er zijn veel verschillende motorhelmen die je kunt kopen. Iedereen heeft wel een favoriet, maar als beginnende motorrijder kan het best lastig zijn om de juiste motorhelm te vinden die goed bij je past. Als je hier hulp bij wilt, kun je goed terecht bij Termaat Motoren.

Bescherming

Een motorhelm is bedoeld verplicht om op te hebben tijdens het rijden op een motor. Daarom is het belangrijk om een motorhelm te kopen. Een motorhelm is verplicht omdat je zonder motorhelm na een val van je motor blijvend letsel op kunt lopen of zelfs overlijden. Een motorhelm neemt de klap op van de val.

Als je een motorhelm koopt, is de bescherming het eerste waar je naar moet kijken. Dit verschilt namelijk nogal per helm. De ene helm biedt namelijk veel meer bescherming dan de andere. Dit is iets wat de helmen ook onderscheidt.

Verschillende soorten motorhelmen kopen

Je kunt een aantal soorten motorhelmen kopen. Je ziet motorhelmen vaak onderverdeeld in best een aantal categorieën. Deze categorieën kun je weer onderverdelen in drie andere categorieën. Zo heb je een open helm, een integraalhelm en een systeemhelm.

Een open helm is de soort helm die je tijdens het rijden de minste bescherming zal geven. Dit komt omdat de motorhelm aan de voorkant helemaal open is. Tijdens een val op je hoofd zal deze echter wel de klap breken. Tijdens het rijden is het vaak slim om ook een bril te dragen in combinatie met een open helm. Dit komt omdat als je dit niet doet dat je het gevaar hebt dat er vliegjes of zelfs steentjes in je ogen vliegen tijdens het rijden.

Een integraalhelm is een motorhelm die het meeste beschermd. Dit komt omdat de helm helemaal om je hoofd heen zit. Dit maakt de integraalhelm ook meteen de meest dichte helm. Er zitten veel klepjes om de helm te laten ventileren. Deze klepjes kunnen er voor zorgen dat de helm veel lawaai maakt.

Een systeemhelm is een motorhelm waarbij je het kinstuk omhoog kunt klappen. Dit maakt dat je kunt switchen tussen een open helm en een integraalhelm. Wel kan het omhoog geklapte kinstuk veel wind vangen. Dit kan er voor zorgen dat deze af breekt.