Wat zijn gesprekstechnieken en wat kun je ermee?

Wat zijn gesprekstechnieken en wat kun je ermee?

Gesprekstechnieken helpen je bij je conversaties. Gesprekken voeren gaat voor veel mensen niet vanzelf. Zij vrezen bijvoorbeeld dat zij het gesprek niet gaande kunnen houden, of iets “verkeerds” zullen zeggen. Door de juiste technieken te leren, kun je hier beter in worden. In dit artikel vind je alles wat je wilt weten als je een training gesprekstechnieken overweegt.

In deze tijd waarin veel communicatie digitaal plaatsvindt, lijkt het bijna een uitstervende kunst. Maar als je een gesprek gaande kunt houden, kan dit je ver brengen. Zowel in persoonlijke sfeer als op het werk. Door een cursus of training te volgen kun je leren hoe je constructieve en plezierige gesprekken kunt voeren met anderen. Maar voor wie is dit type training geschikt en wat zijn gesprekstechnieken precies? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Wil je alle beroepen zien waarin je kunt werken? Voor elk beroep tonen we je welke vaardigheden in de arbeidsmarkt gevraagd worden voor dat beroep. Ook kun je je huidige beroep vergelijken met elk ander beroep. Zo kun je zien welke vaardigheden je nog kunt leren om de volgende stap in je carrière te maken.

Voor wie zijn gespreksvaardigheden een belangrijke skill?

Gespreksvaardigheden zijn belangrijk voor elk type loopbaan, omdat het het basismiddel is waarmee je je uitdrukt tegenover andere mensen. Of het nu je collega’s, je baas, klanten, of andere mensen zijn, waarmee je te maken krijgt. Bovendien zijn niet alle kansen om carrière te maken even gemakkelijk te grijpen. Een goed gesprek kunnen voeren, helpt je hierbij.

Wat is een gesprek?

Een gesprek of conversatie is eigenlijk gewoon praten met iemand anders. Meestal gebeurt dit informeel. Maar waarom wordt het dan vaak als iets lastigs beschouwd? Voor de generatie van onze ouders of grootouders was het voeren van gesprekken vanzelfsprekender. Sommigen wijten het groeiende probleem aan de komst van sociale media, waarin de nadruk vooral ligt op “zenden” en het individu. Dit maakt het er zeker niet gemakkelijker op.

Maar niet alles is verloren. Gespreksvaardigheden kunnen niet alleen worden aangeleerd en ontwikkeld; het is verrassend eenvoudig om dat te doen. Vooral als je enkele simpele regels en gesprekstechnieken volgt.

Wat zijn gespreksvaardigheden?

Conversaties worden over het algemeen gezien als informele praatjes die met name worden gebruikt om een band op te bouwen. Gesprekken kunnen echter ook in een meer formele context plaatsvinden en diverse doelen hebben, zoals overtuigen, deskundigheid aantonen of onderhandelen.

Een misverstand over gespreksvaardigheden is de overtuiging dat persoonlijkheidskenmerken en taalvaardigheid alleen verantwoordelijk zijn voor het voeren van een gesprek. Deze opvatting veronachtzaamt andere aspecten, zoals de perceptie die de deelnemers van zichzelf en hun gesprekspartners hebben. Als iemand bijvoorbeeld denkt dat zijn gesprekspartner onvriendelijk is, is het onwaarschijnlijk dat hij veel moeite zal doen om de interactie gaande te houden.

Bij gespreksvaardigheden gaat het erom dat je goed kunt praten en luisteren. Dit houdt in:

 • Een gesprek kunnen beginnen, bijvoorbeeld met een begroeting als ‘Hallo’ of een vraag;

 • Weten hoe je op de juiste manier de aandacht trekt, bijvoorbeeld door ‘pardon’ te zeggen;

 • Oogcontact kunnen maken;

 • Beurtelings kunnen praten en luisteren;

 • Beleefd kunnen spreken;

 • Weten wanneer je moet stoppen met praten.

Wat zijn gesprekstechnieken?

Er zijn diverse gesprekstechnieken die je kunnen helpen om je gespreksvaardigheden te verbeteren. Tijdens een training gesprekstechnieken wordt er vaak op enkele ingezoomd. Afhankelijk van wat jij het liefst wilt leren, kun je daar je training gericht op uitzoeken.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Maak het doel van het gesprek duidelijk en werk ernaar toe

Als je het gevoel hebt dat een gesprek niet productief is en steeds verder van het hoofdonderwerp afdrijft, vernieuw dan de focus. Stel een vraag als: “Wat willen we hier bereiken?” om je gesprekspartners te doen stoppen en nadenken. Zodra je hen aan de doelen hebt herinnerd, kun je verdergaan met een productiever gesprek.

 • Spreek langzaam en duidelijk

Uit tal van onderzoeken is gebleken dat mensen die langzamer spreken de indruk wekken zelfverzekerder en betrouwbaarder te zijn. Praat langzamer en oefen uw vertrouwen uit op de situatie. Laat de andere mensen in het gesprek even wachten op wat je te zeggen hebt om te laten zien dat je de leiding hebt over de situatie.

 • Gebruik lichaamstaal
  Lichaamstaal is een complex onderwerp, maar in het algemeen dien je ervoor te zorgen dat je je handen uit je zakken houdt, niet friemelt, en dat je rechtop zit of staat om te laten zien hoe zelfverzekerd je bent. Om nog een stapje verder te gaan, kun je met je handen gebaren om aan te geven wie er als volgende moet spreken.

 • Luister goed
  Om de controle over een gesprek te krijgen, moet je begrijpen wat de ander zegt. Luister goed en baseer je argumenten op wat de ander heeft gezegd. Als je de ander eerst een eerlijke kans geeft om te spreken, kun je terugkomen met een sterker argument en dat rechtvaardigen op basis van wat hij of zij heeft gezegd.

 • Wees duidelijk over wat je wel en niet wilt bespreken
  Soms moet je het onderwerp van het gesprek sturen. Zeg bijvoorbeeld: “Laten we ons richten op (onderwerp)”, om iemand te vertellen waar je het over wilt hebben en als er iets is waar je het niet over wilt hebben, zeg dan gewoon ‘Ik wil het hier nu niet over hebben, omdat (reden)’. Als het iets is waarvan je denkt dat het beter op een andere manier kan worden behandeld, geef de persoon dan die mogelijkheid door te zeggen: “Neem wat tijd om hierover na te denken en stuur je ideeën later via e-mail naar mij toe.”

Wat je leert tijdens een training gesprekstechnieken

Een training gesprekstechnieken kan je diverse conversatie skills bijbrengen. Om je een indruk te geven, zetten we hier een paar onderwerpen die aan bod kunnen komen op een rijtje:

 • Het gesprek beginnen: hoe breng je het op gang? Stel gemakkelijke vragen, vraag hen iets over henzelf, maak een checklist, etc.;

 • De diverse elementen van het gesprek: informeren, reflecteren, luisteren, onderbreken etc.;

 • De naam van je gesprekspartner vinden, onthouden en gebruiken;

 • Rapport opbouwen: hoe je een band opbouwt met je gesprekspartner, bijvoorbeeld door aan te moedigen, actief te luisteren en meer;

 • Reflecteren: hoe je effectief terugkaatst wat anderen hebben gezegd, bijvoorbeeld door te parafraseren, papegaaien, extrapoleren, en meer;

 • Onderbreken: hoe je de controle terugneemt zodat jij weer kunt spreken;

 • Het gesprek sturen: hoe je zorgt voor het gesprek dat jij voor ogen hebt. Denk aan controle op het beantwoorden van vragen en het initiëren van nieuwe onderwerpen;

 • Het gesprek gaande houden: hoe je vraagt naar hun mening, bezorgdheid om een persoon uit en/of interesse in de persoon toont;

 • Excuseren: wat je te doen staat als het fout gaat;

 • Het gesprek afsluiten: hoe je ervan wegloopt zonder negatief te zijn.

Trends in trainingen gesprekstechnieken

Op Springest worden momenteel 188 trainingen op het gebied van gesprekstechnieken aangeboden door 81 verschillende aanbieders. De gemiddelde looptijd van deze trainingen is 11 dagen en de gemiddelde prijs 993 euro. Je vindt opleidingen op hbo- en mbo-niveau. Het merendeel van de trainingen wordt klassikaal in groepsverband gegeven.

Populaire, goed beoordeelde aanbieders van trainingen gespreksvaardigheden zijn op Springest onder meer:

 • Supertrainer

 • At Present

 • Van Harte & Lingsma

 • Psychodidact

 • Van Oss & Partners

 

Meer cijfers en statistieken over de gesprekstrainingen op Springest vind je hieronder:

 

https://www.springest.nl