Gemaplus
Image default
Education

Topper matras: zin of onzin?

Een matras-topper ligt bovenop uw matras en zorgt voor extra ondersteuning en comfort. Omdat het de druk op de matrasveren vermindert en verdere doorbuiging en slijtage vertraagt, is het een geweldige manier om de levensduur van uw matras te verlengen en uw slaapoppervlak comfortabeler te maken. Hoewel het gebruik van een matras topper is geen vervanging voor een nieuwe matras na uw oude is gebroken of versleten, kan het u helpen om het meeste uit een matras matig gebruikt. Veel mensen gebruiken matras toppers om te gaan met een te stevig of zacht bed of om te helpen verlengen van het gebruik van hun huidige matras terwijl ze aan het sparen zijn voor een nieuwe.

Matras toppers zijn erg populair op het moment, maar ze lijken wel verdeeldheid te zaaien onder de slapers – sommigen zweren erbij, terwijl anderen het nut er niet van inzien. Net als bij het matras zelf heeft iedereen andere voorkeuren en andere behoeften tijdens het slapen, dus er is nooit echt een ja of nee antwoord.

Maar als u denkt dat u een beetje beter zou kunnen slapen, dan zijn matras-toppers het overwegen waard – misschien is het wel de oplossing voor u.

Wat is een matras-topper?

Een matras topper is een vanie dingen die precies doet wat er op het etiket staat – het is een extra laag die bovenop uw matras komt om extra comfort (voor u) en bescherming (voor uw matras) te bieden. Ze zijn er in allerlei diktes, gemaakt van verschillende materialen, en je kunt er een vinden voor een bed van min of meer elke grootte, van een kinderledikant tot een kingsize tweepersoonsbed.

Wat doet een matras-topper?

Een matrasonderlegger ligt bovenop uw matras en biedt ondersteuning die de levensduur van een matras kan verlengen door de druk op de veren te verminderen, waardoor het doorhangen of de algemene slijtage wordt vertraagd. Combineer een matras-topper met het regelmatig omdraaien van uw matras en u kunt zien dat uw matras langer volledige ondersteuning biedt.

Toppers zijn ook veel gemakkelijker te wassen dan een volwaardige matras, en kunnen verwisselbare hoezen hebben, zodat ze een nuttige barrière vormen tegen vlekken en meer algemene slijtage. Matrashoppers kunnen van bed naar bed worden verplaatst of worden opgerold en meegenomen op reis.

Een extra laag schuim betekent ook een extra laag comfort – zachte, flexibele vullingen kunnen een enorm verschil maken. Als uw matras een stevige ondersteuning biedt maar niet zacht genoeg is, kan de combinatie van de twee u helpen de perfecte balans voor u te vinden.

Het combineren van een traagschuim matras topper en een goedkope matras kan ook goedkoper zijn dan het kopen van een volledige traagschuim matras, en zal u een langere pauze geven voordat u weer een nieuwe moet kopen.

Kortom, matras toppers zullen het gevoel van een bestaande matras veranderen, uw niveau van comfort verbeteren terwijl u slaapt, en kan de levensduur van uw matras verlengen. Het is een extra uitgave die u later veel minder kan kosten voor een nieuwe matras, met als bijkomend voordeel een verbeterd comfort en ondersteuning.

Welke soorten matrasbeschermers zijn er?

De belangrijkste factor in matrasbeschermers en toppers is het materiaal, en er zijn een paar gemeenschappelijke soorten om uit te kiezen.

Traagschuim matrasbeschermers werken op precies dezelfde manier als traagschuim matrassen, het is gewoon een dunnere laag die bovenop uw bestaande matras ligt. Traagschuim vormt zich zachtjes naar uw lichaam en zorgt voor extra comfort en ondersteuning.

Eierkrat matras toppers hebben vele namen, dus ‘eierkrat’ is een goede catch-all voor een heleboel verschillende merken. Ze zijn gemaakt van een bobbelig knobbelig schuimoppervlak dat eruitziet als een soort eierdoos, vaak in een gewatteerde hoes. Ze kunnen gemakkelijk worden opgerold of gestapeld, dus hoewel ze niet zo luxueus zijn als traagschuim, zijn ze een stuk flexibeler, en meestal ook goedkoper.

Wollen of fleece matrasbeschermers maken gebruik van natuurlijke materialen die het risico op allergieën verminderen, en ze zijn verrassend zacht – minder kriebelig dan je zou verwachten. Ze zijn echter wel erg aan de dure kant.

Kan een matras-topper een nieuwe matras vervangen?

Hoewel een matrastopper de levensduur van een matras kan verlengen en een versleten matras een tijdje steviger en comfortabeler kan maken door de druk van de verkeerde veren te verminderen, is het uiteindelijk slechts een topper en blijft uw comfort afhankelijk van het matras eronder.

De Sleep Council raadt aan uw matras minstens om de zeven jaar te vervangen – als u regelmatig een matras topper gebruikt, dan kunt u het misschien iets langer uitstellen, maar het is nog steeds niet aan te raden.

Wat zijn de meest comfortabele matras toppers?

Er zijn een verscheidenheid van toppers om uit te kiezen en er is niet een one-size-fits-all oplossing, dus hier zijn factoren om te overwegen bij het winkelen voor uw meest comfortabele matras topper:

  • Dikte: Een goede topper moet ten minste twee centimeter zijn, maar een dikkere optie zal meer ondersteuning bieden, vooral als het gaat om schuim toppers. Als u slechts op zoek bent naar een kleine upgrade, kies dan voor een dunner model.
  • Zachtheid: Als uw matras te stevig is, kan het toevoegen van een donzen of fiberfill topper u pluche comfort geven, zodat het niet zo hard aanvoelt.
  • Ondersteuning: Als u pijn voelt wanneer u wakker wordt, kan het toevoegen van een schuimtopper de stevigheid verhogen of u drukverlichting geven rond uw gewrichten.
  • Temperatuurregeling: Sommige matrassen kunnen nachtzweten veroorzaken omdat ze warmte rond uw lichaam vasthouden, dus u kunt kiezen voor een topper met verkoelende functies.
  • Onderhoud: Veel matras toppers zijn niet wasbaar, vooral degenen die gemaakt zijn van schuim. Als dit belangrijk voor u is, zoek er dan een die u in de wasmachine kunt wassen.
  • Certificeringen: Om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke niveaus van chemische stoffen in de materialen zitten, kijk naar labels zoals CertiPUR-US op schuim toppers.
  • Controleer voor donzen toppers of ze voldoen aan de Responsible Down Standard (RDS), die garandeert dat de eenden en ganzen op humane wijze worden behandeld.

Dus, zijn ze het waard?

In de meeste gevallen zijn matras toppers het waard – een beter comfort en een beter beschermd matras zorgen voor een rustgevende slaap voor de komende jaren. Als u tevreden bent met uw matras, is het meer een luxe dan een noodzakelijke aankoop, maar er zijn gevallen waarin een topper zeker een voordeel kan zijn.

Als u last heeft van rug- of gewrichtspijn, met name artritis of fibromyalgie, dan kan de extra ondersteuning door een traagschuim matras topper uw comfort tijdens het slapen aanzienlijk verbeteren. De stevige, lichaamsvormende structuur van traagschuim betekent ook dat u minder last zult hebben van de bewegingen van uw partner in een gedeeld bed.

Het regelmatig omdraaien van een matras wordt sterk aanbevolen, maar het is niet altijd praktisch. Als u alleen woont en niemand heeft om u te helpen, gewrichtspijn heeft of het gewoon moeilijk vindt om uw grote, zware matras op te tillen en om te keren, biedt een matrastopper een eenvoudige oplossing – het is veel gemakkelijker om het om te keren en ook gemakkelijker schoon te maken.

Matras toppers zijn ook een geweldige manier om een uitklapbare slaapbank te verbeteren – terwijl deze fantastische ruimtebesparende items zijn, kunnen de spijlen in hun frames echt ongemakkelijk zijn. Een topper voegt een extra barrière toe en kan worden opgevouwen in een kast als uw gasten naar huis zijn gegaan.